Språk

Sök vidare

Sök

Hjälp

Sökresultat

Katalogpost

61219
Katolsk studiebibel : Nya testamentet ur Bibel 2000 med katolska kommentarer
Katolsk studiebibel : Nya testamentet ur Bibel 2000 med katolska kommentarer
Utgivningsår: [2020]
Språk: Svenska
Medietyp: Bok
Genre: Kommentarer
Klassifikation: Ccb ; 225.7
ISBN: 9789187389764
Målgrupp: Vuxna
Omfång: 905 sidor 22 cm
Inne: 0
Totalt antal lån: 1
Antal lån i år: 1
Antal reservationer: 0
Innehållsbeskrivning
»Man kan närma sig Bibeln på olika sätt. Exegeterna gör det ofta med hjälp av en historisk-kritisk granskning, som kan hjälpa oss att förstå vad författarna av de heliga skrifterna verkligen menade. De som vill be och komma Gud nära och förvandlas av hans nåd gör det genom »lectio divina«, ett mer meditativt och begrundande sätt att läsa. Denna utgåva balanserar mellan dessa två läsarter för att så belysa Bibeln ur olika perspektiv. Vår kristna tro bygger på Guds människoblivande, att Ordet blev kött och tog sin boning ibland oss. Denna tro på att Ordet som av all evighet utgår av Fadern har blivit människa innebär att han fortsätter att tala till oss genom mänskliga ord. På så sätt får Bibelns ord sin fulla genomslagskraft. Den över allt upphöjde Guden har stigit ner i vår värld och fortsätter att uppenbara sin sanning för oss i alla tider och miljöer. [...] Det är i första hand för att lära känna Jesus bättre som vi skall läsa Bibeln. Det är hans mysterium som kan anas från Bibelns första sida till dess sista.« Ur biskop Anders förord Bibeln är alltid aktuell, och i Nya testamentet möter vi de första vittnesbörden om kyrkans Herre och hur de första församlingarna växte fram. Texterna är tillkomna i en specifik, historisk kontext, och måste tolkas utifrån den – men inte tolkas i första hand av oss som enskilda individer utan i ljuset av kyrkans tradition och dem som gått före. Projektet med att ta fram »Katolsk studiebibel« initierades av biskopen år 2015. Emanuel Sennerstrands uppdrag har varit att, jämte att författa utförliga inledningar till samtliga bibelböcker, förse bibeltexterna med katolska kommentarer. Kommentarerna har hämtats från kyrkofäderna, koncilietexter, påvliga dokument, katolska exegeter och Katolska kyrkans katekes. Inledningarna till varje bibelbok består av avsnitten författare, datering, adressat, struktur och tema. Allt material har granskats ur teologisk synpunkt av professor Gösta Hallonsten, Lund och ur bibelvetenskaplig synpunkt
av docent Tord Fornberg, Uppsala. »Katolsk studiebibel« är ett vittnesbörd om hur den katolska kyrkan i Sverige står med ett ben i en svensk kontext – där bibelöversättningar sedan reformationens dagar varit en statlig angelägenhet med kommissioner – och en universell katolsk kontext, där bibeln tolkas av kyrkan själv (genom kyrkofäder, koncilier, påvliga dokument, katolska bibelforskare och kyrkans egen katekes) snarare än genom ett fåtal uttolkare.

Här finns titeln:

Loading...

Liknande titlar

Logga in

Ni når oss på:
E-post: sjukhusbiblioteken@regionsormland.se
Tel: 016-104747Adresser till våra bibliotek:

Biblioteket Mälarsjukhuset

Besöksadress: Mälarsjukhuset, plan 4, hiss G

Postadress: Mälarsjukhuset, Sjukhusbiblioteket, 631 88 Eskilstuna

 

Bibliotek Nyköpings lasarett

Besöksadress: Biblioteket finns vid Vårdcentralen Åsidan på Visornas väg

Postadress: Nyköpings lasarett, Sjukhusbiblioteket, 611 39 Nyköping


Biblioteket Regionssjukhuset Karsudden

Adress: Regionsjukhuset Karsudden, Biblioteket, 641 96 Katrineholm


Biblioteket Kullbergska sjukhuset

Besöksadress: Ta till höger när du har kommit in genom huvudentrén på Kullbergska sjukhuset, gå en trappa ner och du hittar biblioteket på höger sida. Se skyltning.

Postadress: Kullbergska sjukhuset, Sjukhusbiblioteket, Box 110, 641 22 Katrineholm